6.08.2011

Μπατζίνα, η εύκολη Θεσσαλική πίτα (Bajina, the easy Thessalian pie)

Όταν η μυρωδιά της μπατζίνας βγαίνει από το φούρνο, καθώς ψήνεται, πέρα απ' τα ρουθούνια, μου γαργαλά και τις αναμνήσεις, μιας που ήταν μία από τις πρόχειρες πίτες που μας έφτιαχνε η μαμά μου Βούλα κατά τα παιδικά μας χρόνια για κολατσιό!  Είναι μία εύκολη στην προετοιμασία και εκτέλεση πίτα, μιας που δεν απαιτεί άνοιγμα φύλλων και θα σας αφήσει πλήρως ικανοποιημένους.

When bajina's smell comes out of the oven, during baking, it not only tickles my nostrils but also my memories, since it was one of the simplest pies my mother Voula used to bake for us during our childhood.  It's an easy at preparation and execution pie and will leave you completely satisfied.

Υλικά - Ingredients
  • ξύσμα κολοκύθας 1200γρ (grated squash 1200g)
  • 1 1/2 ποτήρι γάλα (1 1/2 glass of milk)
  • 2-3 αυγά (2-3 eggs)
  • 125γρ. μαργαρίνη (125gr margarine)
  • 300 ως 500 γρ φέτα τριμμένη (300 - 500gr feta cheese)
  • 1 μπέικιν πάουντερ (1 baking powder)
  • αλάτι (salt)
  • αλεύρι (flour)

Εκτέλεση - Execution
Καθαρίζουμε το κολοκύθι από τα σπόρια και με ένα κουτάλι ξεκινάμε να το ξύνουμε εσωτερικά έτσι ώστε να μας δώσει το ξύσμα.  Μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε και μεγάλα κολοκυθάκια και αφού τα ξεφλουδίσετε να τα περάσετε από τον χοντρό τρίφτη.  Παίρνουμε το ξύσμα και το βάζουμε σε ένα τρυπητό με λίγο αλατάκι, το αφήνουμε όση ώρα χρειάζεται έτσι ώστε να στραγγίξουν τα υγρά του.  Αφού το ξύσμα μας είναι έτοιμο, το τοποθετούμε σε μία λεκανίτσα  και αναμειγνύουμε με το γάλα - χλιαρό, τη μαργαρίνη, τα αυγά, το μπέικιν και την τριμμένη φέτα (φέτα θα βάλετε ανάλογα με το πόσο εσείς επιθυμείτε).  Προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειάζεται έτσι ώστε να γίνει ένας παχύρευστος χυλός.  Βουτυρώνουμε το ταψί μας και ρίχνουμε το χυλό μέσα απλώνοντάς τον να πάει παντού (συνήθως το μείγμα δεν ξεπερνάει το ένα δάχτυλο σε ύψος).  Ρίχνουμε μερικά κομματάκια βούτυρο από πάνω και το φουρνίζουμε για όση ώρα χρειαστεί έτσι ώστε η πίτα να στερεοποιηθεί και να πάρει χρώμα από πάνω.

Peel the squash seeds with a spoon, begin to scratch the inside to give you scrap. You can also use big zucchini and after the peel go through coarse grater. Take the grated squash and place in a colander with some salt, leave it as long as necessary to drain fluids. After the scrap is ready place it in a bowl and mix with tepid milk, margarine, eggs, baking powder and crumbled feta cheese (add as much feta cheese as you wish). Add flour as needed to make a porridge viscid. Butter the baking pan and pour the porridge into spreading it to go everywhere (usually the mixture does not exceed one finger in height). Add a few pieces of butter on top and bake it for as long as necessary in order to solidify the pie and browned on top.

4 σχόλια:

  1. Δεν το βλέπω μάλλον! Πόση κολοκύθα; Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα! Πως να το δεις αφού δεν το αναφέρω χα χα χα! Ξέρεις κάποιες ποσότητες "περνάνε στο μάτι" και απλά τις προσπερνάς ;οΡ
      Γύρω στο 1 κιλό και 200 γρ (είτε κολοκυθάκια είτε κολοκύθα), μετά το στύψιμο η ποσότητα θα μικρύνει, αλλά το "θαύμα" της θα το κάνει! Σε ευχαριστώ για την επισήμανση, βουρ για διόρθωση!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ!! Έχω μια μεγαααάλη κολοκύθα και δεν ήξερα τι να την κάνω! Ανυπομονώ!

      Διαγραφή
    3. Έχω την εντύπωση ότι αν το στύψεις το κολοκύθι καλά, μπορείς να το συντηρήσεις και για κάποιο καιρό στην κατάψυξη. Αλλά για καλό και για κακό κάτσε να σου δώσω και μία συνταγή για γλυκιά κολοκυθόπιτα... (μανούλας)
      Υλικά γέμισης
      -1/2 φλιτζάνι καρολίνα (μουσκεμένο σε νερό για 1 ώρα τουλάχιστον)
      -4 καλές χούφτες (και με τα δύο χέρια χε χε τόσο καλές) κολοκύθι στιμμένο
      -στη μύτη του κουταλιού γλυκού αλάτι
      -4-5 κουτ. σούπας ζάχαρη
      -3 αυγά
      Εκτέλεση
      Χρειαζόμαστε 10 φύλλα χωριάτικα. Στρώνουμε κάτω 2 φύλλα (λαδώνοντας κάθε φύλλο), μετά ραντίζουμε με τη γέμιση που έχουμε φτιάξει, ανακατεύοντας όλα τα παραπάνω υλικά. Στρώνουμε 1 φύλλο, λαδώνουμε και ξαναραντίζουμε γέμιση και συνεχίζουμε έτσι μέχρι να φτάσουμε στα 2 τελευταία φύλλα που βάζουμε για να καλύψουμε την πίτα μας. Τη φουρνίζουμε και όταν έχει μισοψηθεί την ραντίζουμε με 1 κούπα γάλα και την αφήνουμε να ψηθεί τελείως (τώρα ώρα ψησίματος δεν θυμάμαι, αλλά την βλέπεις με το μάτι, να χει ροδίσει το φυλλαράκι).

      Διαγραφή