3.16.2014

Η κασόπιτα του κυρ Αρίστου (Mr. Aristo’s simple pie - "Casopita")

Μια ωραία μέρα μου έστειλε, που λέτε, τρατάρισμα ο κυρ Αρίστος απ την κασόπιτα που είχε κάνει με τα χεράκια του και ξετρελάθηκα!  Ως γνήσια λιχούδα ζήτησα τη συνταγή και μου μήνυσε με την κόρη του και φίλη μου τα εξής: «Να έρθει μία μέρα που θα την φτιάξω, να τη δει βήμα προς βήμα, γιατί αν την πω δια λόγου και δεν της βγει καλή, μπορεί να νομίζει ότι της την έδωσα λάθος».  

Έτσι ένα απογευματάκι, βρέθηκα στην μερακλίδικη κουζίνα του, για να μου φανερώσει τα μυστικά του.  «Στην Ήπειρο τη λέμε αλλιώς και καθισόπιτα ή τεμπέλα, γιατί είναι εύκολη πίτα, χωρίς φύλλα» μου είπε και ξεκίνησε.  Οι μετρήσεις του εμπειρικές κι έτσι θα σας τις αφήσω, όταν τη φτιάχνετε να σας έρχεται «άρωμα» απ τη δική του την κουζίνα.

One day, Mr. Aristos, neighbor of us, send us a treat, his handmade pie called “Casopita”. I instantly loved its taste. And of course my reaction was to ask for the recipe, as a genuine food lover that I am. His daughter and friend of mine, came and told me his exact words as a reply to my request: “She must come one day that I’ll be cooking the pie, to see the recipe step by step, cause if I just tell her how and the result doesn’t turn out good, she might think that I gave her something wrong”.
And so, one great afternoon, I found myself in his kitchen, so that his pie secrets would be revealed to me. “In Epirus we also call it sitting pie or lazy pie, cause it’s very easy to make”, he told me, and started to execute his recipe. The measurements were empirical, and in that way I will present them to you, cause I want whenever you bake that pie, you’ ll remember Mr. Aristos.

Υλικά - Ingredients
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μετρημένα σε κεσεδάκι από γιαούρτι 250g, 3 τον αριθμό - Flour, measured in tubs of yogurt 250g, 3 tubs
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι 1 not filled teaspoon of salt 
  • ½ φακελάκι μπέικιν πάουντερ - ½ sachet baking powder
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι (πλήρες, μπορείτε να βάλετε και πρόβειο) – 1 tub yogurt
  • 2 αυγά – 2 eggs
  • 250 γρ τυρί (αν το θέλετε μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα) - 250 g cheese (if you want increase the amount)
  • 1 κεσέ γιαουρτιού ελαιόλαδο - 1 tub of yogurt olive oil
  • ½ λίτρο φρέσκο γάλα - ½ liter of fresh milk
Εκτέλεση - Execution
Όση ώρα ετοιμάζουμε το μείγμα, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180.  Από το λάδι που έχουμε μετρήσει, παίρνουμε λίγο και λαδώνουμε τη λαμαρίνα της κουζίνας.  Ανακατεύουμε το αλεύρι, με το μπέικιν και το αλάτι σε ένα βαθί ταψί.  Μαζεύουμε αυτό το μείγμα σε μία άκρη του ταψιού και δίνουμε λίγη κλίση στο σκεύος.  Στο μέρος που καταλήγει η κλίση, απέναντι από το αλεύρι, σπάμε τα αυγά κι αρχίζουμε σιγά σιγά να τα ανακατεύουμε και σταδιακά να πέρνουμε και λίγο από το αλεύρι και να αναμειγνύουμε.  Θρυματίζουμε το τυρί με το χέρι μας, το ρίχνουμε κι αυτό στα άλλα υλικά και συνεχίζουμε την ίδια τακτική ανάμειξης, πέρνοντας λίγο λίγο από το αλεύρι.  Ακολουθεί το γιαούρτι, το λάδι (κρατάμε λίγο για να το ρίξουμε από πάνω) και μετά το γάλα, το οποίο ρίχνουμε σταδιακά και ανακατεύουμε.  Όταν το μείγμα μας ομογενοποιηθεί και έχει τραβήξει όλο το αλεύρι (ως αποτέλεσμα θα έχουμε έναν παχύρευστο χυλό) το ρίχνουμε στη λαδωμένη λαμαρίνα και το απλώνουμε.  Ραντίζουμε με το λάδι που έχουμε κρατήσει την επιφάνεια του χυλού και φουρνίζουμε.  Ανεβάζουμε στους 200 βαθμούς και την αφήνουμε να ψηθεί.   Μόλις ροδίσει πάνω κάτω τη βγάζουμε και τρώμε ζεστή ζεστή πιτούλα.  Τόσο εύκολη και τόσο νόστιμη!!!

As long as we prepare the mixture, preheat oven to 180. From the mentioned amount of olive oil, get a little and grease a large baking pan. Mix the flour with the baking powder and salt in a deep pan. Collect this mixture at one end of the pan and give the pan a little slope. The flour must be at the higher end of the pan. Break the eggs at the other end, slowly stir and gradually mix some of the flour. Crush cheese by hand and add it, continue mixing the ingredients with the same tactic, by taking a little bit of flour. Then add yogurt, oil (keep a little for sprinkling  the pie at the last step) and then the milk, gradually pour and stir. When this mixture is homogenous and has captured all the flour (as a result we will have a thick porridge) pour in greased baking pan and spread . Sprinkle the surface  with the rest of olive oil and put it in the oven. Raise to 200 degrees and let it cook . Once browned on both sides, the pie is ready to eat. So easy and so delicious!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου