7.07.2011

Φάβα Άγαμη & Φάβα Παντρεμένη ( Fava Unmarried & Fava Married - Yellow Split Peas)

Η κυρά Μαργαρίτα της Πάρου θα χει σίγουρα λόξυγγα με τόσες φορές που την διαδυκτιοναφέρω!  Η φάβα έχει γίνει ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά εδώ και 4 χρόνια, κι όπως καταλαβαίνετε είναι μια συνταγή που έκλεψα από την κυρία Μαργαρίτα και την εμπλούτισα πειραματιζόμενη.  Θα αναφερθώ στην απλή φάβα, όπως έχω καταλήξει να την κάνω, αλλά και στη λεγόμενη "παντρεμένη φάβα".
Mrs Margarita of Paros must definetely got the hiccups!  I mention her so many times in this blog! Fava became one of my favorite dishes since I met her.  I experimented a lot and ended up in the following execution of the recipe.  I' ll present you two versions of this dish, the plain one and the "married" one.

Εκδοχή άγαμης ;οΡ  (Unmarried Version)
Υλικά - Ingredients
  • 500 γρ. φάβα κίτρινη (500 g yellow split peas)
  • 2-3 κρεμμύδια (2-3 onions)
  • 3 σκελίδες σκόρδου (3 garlic cloves)
  • 2-3 καρότα (2-3 carrots)
  • 2 φύλλα δάφνης (2 bay leaves)
  • Δενδρολίβανο (Rosemary)
  • Αλάτι (Salt)
  • Πιπέρι (Pepper)
Για το γαρνίρισμα - For the garnish
  • Ελαιόλαδο (olive oil)
  • Κρεμμύδι (onion)
Εκτέλεση - Execution

Ξεπλένουμε τη φάβα σε ένα τρυπητό με κρύο νεράκι.  Τη βάζουμε σε μία κατσαρόλα με λίγο νερό και την αφήνουμε να πάρει βράση (ποτέ με κλειστό καπάκι).  Η φάβα μας θα βγάλει αφρούς, οπότε ή θα την ξαφρίσουμε με ένα κουτάλι ή θα την ξεπλύνουμε ακόμη μία φορά, έτσι ώστε να γίνει και πιο ελαφριά.  Το νερό θα πρέπει να καλύπτει τη φάβα τουλάχιστον 5 δάχτυλα.  Δεν την ανακατεύουμε από τη στιγμή που θα πάρει βράση για να μην μας κολλήσει.  Προσθέτουμε τα κρεμμύδια ολόκληρα ή κομμένα στα 4, τα καρότα κομμένα, το σκόρδο, τα φύλλα δάφνης, το δενδρολίβανο, αλάτι και πιπέρι.  Την αφήνουμε να βράσει για 30 με 45 λεπτά, έτσι ώστε να πιει τα υγρά της και να χυλώσει.  Όταν την αποσύρουμε από τη φωτιά την περνάμε με το μίξερ χειρός έτσι ώστε να αποκτήσει τη βελούδινη υφή της.  Σερβίρεται ζεστή και κρύα.  Τη ραντίζουμε με ελαιόλαδο όταν έχε σερβιριστεί και είτε ρίχνουμε από πάνω ψιλοκομμένο κρεμμύδι είτε κόβουμε το κρεμμύδι στα τέσσερα και ξεχωρίζουμε τα "φύλλα" του και τα χρησιμοποιούμε ως αυτοσχέδιο κουτάλι.  Φύλλο κρεμμυδιού και μπουκιά φάβας... μπουκιά άλλο πράμα! 
Rinse the beans in a colander under cold water. Place them in a pot with some water and bring to a boil (never with a closed lid). The beans will foam, remove the foam with a spoon or rinse the beans again with water. The water should cover the beans at least 5 fingers. Do not stir from the time boilling starts, that way we prevent sticking to the bottom of the pot. Add the onions, whole or cut into 4, chopped carrots, garlic, bay leaves, rosemary, salt and pepper. Let it boil for 30 to 45 minutes in order to drink all its fluids. When you withdraw from the fire, use a hand blender to succed a velvety texture. Served warm or cold. Sprinkle with olive oil when served and either sprinkle with finely chopped onion or cut onion into four and distinguish the "leaves" and use it as a makeshift spoon. Onion "spoon" and fava bite!


Εκδοχή παντρεμένης ;οΡ  (Married Version)
Υλικά για το παντρολόγημα - Ingredients

  • 3 κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες (3 onion cut in to rings)
  • 1 ντομάτα ξεφλουδισμένη κομμένη σε καρεδάκια (1 tomato pealed and cut to squares)
  • 1 κουταλιά σούπας ξύδι (1 tablespoon vinegar)
  • ελαιόλαδο (olive oil)
  • λίγο αλάτι (a bit of salt)


Εκτέλεση - Execution

Φτιάχνουμε τη φάβα όπως έχω αναφέρει στη συνταγή της "άγαμης".  Αφού η φάβα μας είναι έτοιμη, σε ένα τηγάνι ρίχνουμε ελαιόλαδο να καλύψει τον πάτο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια μας μέχρι να μαλακώσει και να ροδίσει, έπειτα προσθέτουμε τη ντομάτα μας και την τσιγαρίζουμε κι αυτή, ρίχνουμε λίγο αλατάκι και σβήνουμε με το ξύδι.  Το μείγμα αυτό είτε το ρίχνουμε μέσα στη φάβα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε, είτε σερβίρουμε και ρίχνουμε πάνω από τη φάβα.  Και να η "αποκατεστημένη" πλέον φάβα μας.
Make Fava as I've mentioned in the recipe of "Unmarried". Once Fava is ready in a pan add olive oil to cover the bottom and fry the onions until soft and browned, then add tomatoes and fry for a little, add some salt and vinegar at the end. Pour this mixture into Fava, stir and serve, or serve fava and pour over it some of the mixture.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου